Saturday, October 17, 2009

2. Õpileping

Sotsiaalsete keskkondade põhiprobleemiks mu jaoks on üle jõu käiv infohulk, mistõttu võib väga lihtsalt kahe silma jääda vahele jääda postitus, mida kindlasti oleksin tahtnud näha. Sama omaduse teine avaldumine on, et "müra" on palju- kulutan palju aega postitustele, mis võinuks vabalt ka lugemata jääda. Ka ajaveebid, mida jälgin, sisaldavad rohkem materjali kui ma läbi vaadata suudan ja vajan. Mind aitaks, kui olulised postitused oleks märgistatud, eriti olulised võiksid endast ise märku anda (vastandina sellele, et mina lähen lugema oma jälgitavaid keskkondi ja leian need olulised postitused). Arvan, et enamus inimesi ei jälgi pidevalt sotsiaalseid keskkondi, vaid teevad seda periooditi, nt loevad neid ainult nädalavahetusel või loevad ühel päeval ühte keskkonda, teisel päeval teist jne. Nii võib maha magada mõne teate, millele oleks tahtnud kohe reageerida.
Käesoleva kursuse raames loodan avastada mõned vahendid või meetodid keskkondade sisu filtreerimiseks või ka ise mõne lihtsama teha (vt järgmine postitus, "Õpimaastik").

Kursuse eesmärgiks sean vähemalt ühe neist saavutamise:
  • loon ise mingi praktiliselt kasutatava lahenduse, mis nopiks keskkonnast välja olulised sõnumid ja toimetaks need adressaatideni (e-kirja või paremal juhul sms-iga) või
  • võtan kasutusele mingi olemasoleva vahendi jälgitavate keskkonda sisu filtreerimiseks ja/või agregeerimiseks (võib-olla sobib selleks Yahoo Pipes, mida olen märganud, kuid mitte kasutanud)

Juhul, kui valin ise mingi vahendi loomise kasuks, siis väga tõenäoliselt proovin kirjutada Pythonis Symbian platvormi mobiiltelefonidele mingi rakenduse, mis teavitaks ajaveebi jälgijat olulise postituse laekumisest. Selline programmeerimine ei paista küll sotsiaalsete keskkondade kasutamise moodi (ja seega läheb kursuse teemast välja?), kuid loodan et nendele keskkondadele rakenduse/komponendi kirjutamine kvalifitseerub natuke ikka selle kursuse teemaks...
Juhul, kui valin teise eesmärgi, on vahendiks ilmselt mõni Yahoo Pipes-laadne rakendus, mis võimaldab erinevate keskkondade andmeid töödelda. Selle leidmiseks on põhivahendiks ilmselt Google (mis kindlasti juhatab mind kõikvõimalikesse blogidesse).
Kavatsen mingil määral tegeleda mõlemaga (esialgne probleem on ju sama).

Hindamisel proovingi mõõta, kui "käegakatsutavale" tulemusele ma jõudsin- kui oman selget arsaama, mida ja kuidas kasutada ühe eelnevalt nimetatud eesmärgi realiseerimiseks (või on juba midagi kasutusele võetud/realiseeritud), on hästi. Kui oman ettekujutust, kust lahendust otsida ja mis on võimalikud vahendid, on rahuldav. Kui olukord on sama mis praegu, siis on halvasti.

No comments:

Käesoleva ajaveebi otstarve on õppetöö TLÜ informaatika magistrantuuris (kasutaja ott198@tlu.ee). Esialgu tulevad siia e-õppe vahendite standardite kodutööd, kuid tõenäoliselt lisandub siia teisigi aineid.